Com a catalana que sóc i que me'n sento no podia faltar en el meu blog una de les receptes típiques catalanes que es fan el dia de la Castanyada a Catalunya.
Per tant aquesta vegada us explicaré l'origen dels panellets. Aquesta història la situarem al segle XVIII, quant el dia de Tots Sants perquè ningú s'oblidés de resar les ànimes del purgatori o dels fidels difunts, els campaners repicaven les campanes perquè la gent recordés que havien de resar. Però a la mitjanit els veïns i feligresos anaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç.
I va ser a partir d'aquest fet que s'ha derivat la Castanyada a Catalunya i es celebra aquest dia amb panellets, vi dolç com el moscatell, els moniatos i les castanyes.
De receptes de panellets n'hi han moltes i aquí us deixo una de les receptes que he trobat que surten molt bones i són molt fàcils de fer, com ja veureu es divideix amb dos parts, primer us explicaré com fer la massa dels panellets i desprès us explicaré els com fer els panellets més típics:
Panellets:
Ingredients per fer la massa:
- 250 grams d'ametlla mòlta.
- 200 grams de sucre.
- 150 grams de patata.
- La pell de 1/2 llimona ratllada.
Elaboració:
Primer de tot agafeu les patates amb la pell i les poseu a bullir i quant veieu que estiguin toves(agafeu un ganivet i feu un tall a la patata) les escorreu, les peleu i les poseu en un bol per poder aixafar-les i així crearem un puré. Quan ja tinguem el puré a temperatura ambient, hi afegirem el sucre, l'ametlla mòlta i la pell de la llimona ratllada. Agafeu una espàtula i aneu barrejant els ingredients fins que veieu que tots els ingredients s'han quedat ben barrejats i tinguem una massa uniforme. I ja només serà qüestió d'anar fen boles per els panellets.
Ingredients per 10 panellets de pinyons:
- 70 grams de pinyons.
- 1 ou.
Elaboració:
Primer de tot agafarem els pinyons i els posarem en un bol, seguidament posarem l'ou batut i els barrejarem. D'aquesta manera ens estalviarem pintar cada panellet amb l'ou.
Amb la massa que hem preparat abans, anem agafant trossos per poder elaborar boles petites i desprès les arrebossarem amb els pinyons. Quan ja tingueu el panellet de pinyó poseu-los en una safata de forn que haurem posat un paper de forn, perquè no s'enganxin i només els haurem de posar al forn i ja estaran fets!
Ingredients per 12 panellets de coco:
- 60 grams de coco ratllat.
Elaboració:
Fem el mateix procediment agafem trossos de la massa dels panellets i farem boletes, seguidament agafarem una ampolla de vidre de refresc, tipus el de la coca-cola i aixafarem la boleta amb el tap de l'ampolla, amb molta cura traurem la boleta i d'aquesta manera es formarà un bolet. Quan ja tinguem els bolets fets els arrebossarem amb el coco ratllat i només faltarà posar a la safata de forn i ja estarà!
Ingredients per 12 panellets d'ametlles:
- 80 grams de granet d'ametlla.
Elaboració:
Amb la massa que tenim, agafarem trossos i farem com una mena de croquetes que arrebossarem amb les ametlles. I quan ja ho tinguem tot ben arrebossat directes al forn!
Temps de cocció per els panellets:
Quant tinguem tots els panellets a la safata de forn els courem al forn a uns 225-250º de 8 a 10 minuts.
Espero que us agradi aquesta recepta molt típica de Catalunya per aquestes dates, és molt fàcil de fer i el millor que els petits de la casa us poden ajudar en tot el procediment.
Animeu-vos!!
Avui us deixo aquesta cançó que es diu The Galway Girl de que va ser escrita per Steve Earle, però que al 2008 una músic irlandesa Sharon Shannon va voler editar aquesta cançó i va causar un gran furor a Irlanda. Aquesta cançó la vaig conèixer quan vaig veure la pel·lícula P.D. T'estimo, una pel·lícula que us recomano de veure-la i que trobareu aquesta magnífica cançó amb un joc de sentiments, alegries i tristesa.
Ens veiem aviat per el blog! He obert una pàgina al facebook del blog! Així podeu seguir o dir-me els vostres dubtes! Aquí us la deixo:
Desitjo que tingueu un bon pont de Castanyada i feu forces panellets!
Laura