dissabte, 29 d’octubre del 2011

Panellets!

Com a catalana que sóc i que me'n sento no podia faltar en el meu blog una de les receptes típiques catalanes que es fan el dia de la Castanyada a Catalunya. 
Per tant aquesta vegada us explicaré l'origen dels panellets. Aquesta història la situarem al segle XVIII, quant el dia de Tots Sants perquè ningú s'oblidés de resar les ànimes del purgatori o dels fidels difunts, els campaners repicaven les campanes perquè la gent recordés que havien de resar. Però a la mitjanit els veïns i feligresos anaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. 
I va ser a partir d'aquest fet que s'ha derivat la Castanyada a Catalunya i es celebra aquest dia amb panellets, vi dolç com el moscatell, els moniatos i les castanyes. 

De receptes de panellets n'hi han moltes i aquí us deixo una de les receptes que he trobat que surten molt bones i són molt fàcils de fer, com ja veureu es divideix amb dos parts, primer us explicaré com fer la massa dels panellets i desprès us explicaré els com fer els panellets més típics: 

Panellets:

Ingredients per fer la massa:

- 250 grams d'ametlla mòlta. 
- 200 grams de sucre.
- 150 grams de patata. 
- La pell de 1/2 llimona ratllada. 

Elaboració:


Primer de tot agafeu les patates amb la pell i les poseu a bullir i quant veieu que estiguin toves(agafeu un ganivet i feu un tall a la patata) les escorreu, les peleu i les poseu en un bol per poder aixafar-les i així crearem un puré. Quan ja tinguem el puré a temperatura ambient, hi afegirem el sucre, l'ametlla mòlta i la pell de la llimona ratllada. Agafeu una espàtula i aneu barrejant els ingredients fins que veieu que tots els ingredients s'han quedat ben barrejats i tinguem una massa uniforme. I ja només serà qüestió d'anar fen boles per els panellets. 

Ingredients per 10 panellets de pinyons: 

- 70 grams de pinyons. 
- 1 ou.

Elaboració:

Primer de tot agafarem els pinyons i els posarem en un bol, seguidament posarem l'ou batut i els barrejarem. D'aquesta manera ens estalviarem pintar cada panellet amb l'ou. 
Amb la massa que hem preparat abans, anem agafant trossos per poder elaborar boles petites i desprès les arrebossarem amb els pinyons. Quan ja tingueu el panellet de pinyó poseu-los en una safata de forn que haurem posat un paper de forn, perquè no s'enganxin i només els haurem de posar al forn i ja estaran fets! 

Ingredients per 12 panellets de coco:

- 60 grams de coco ratllat. 

Elaboració:

Fem el mateix procediment agafem trossos de la massa dels panellets i farem boletes, seguidament agafarem una ampolla de vidre de refresc, tipus el de la coca-cola i aixafarem la boleta amb el tap de l'ampolla, amb molta cura traurem la boleta i d'aquesta manera es formarà un bolet. Quan ja tinguem els bolets fets els arrebossarem amb el coco ratllat i només faltarà posar a la safata de forn i ja estarà! 

Ingredients per 12 panellets d'ametlles: 

- 80 grams de granet d'ametlla. 

Elaboració: 

Amb la massa que tenim, agafarem trossos i farem com una mena de croquetes que arrebossarem amb les ametlles. I quan ja ho tinguem tot ben arrebossat directes al forn! 

Temps de cocció per els panellets:

Quant tinguem tots els panellets a la safata de forn els courem al forn a uns 225-250º de 8 a 10 minuts. 

Espero que us agradi aquesta recepta molt típica de Catalunya per aquestes dates, és molt fàcil de fer i el millor que els petits de la casa us poden ajudar en tot el procediment. 

Animeu-vos!! 


Avui us deixo aquesta cançó que es diu The Galway Girl de  que va ser escrita per Steve Earle, però que al 2008 una músic irlandesa Sharon Shannon va voler editar aquesta cançó i va causar un gran furor a Irlanda. Aquesta cançó la vaig conèixer quan vaig veure la pel·lícula P.D. T'estimo, una pel·lícula que us recomano de veure-la i que trobareu aquesta magnífica cançó amb un joc de sentiments, alegries i tristesa. 




Ens veiem aviat per el blog! He obert una pàgina al facebook del blog! Així podeu seguir o dir-me els vostres dubtes! Aquí us la deixo: 

Desitjo que tingueu un bon pont de Castanyada i feu forces panellets! 

Laura

9 comentaris:

  1. Sharon Shannon és una dona... llavors és una músic irlandesa.... per la resta només cal dir una cosa... els teus panellets fan molta bona pinta i ho has escrit molt bé!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies ferran per l'errada que he fet. Demà ho canviaré. M'alegra saber que m'hagi explicat bé així que ja els pots fer!

    ResponElimina
  3. Demà intentarem fer els panellets. Ja et direm com han quedat! Gràcies per la recepta.

    LARA I DANI

    ResponElimina
  4. Lara i Dani segur que us quedaran de pastisseria! Així m'agrada que les tradicions catalanes es fagin a tot arreu. La Clara també en va fer ahir. Un petó als dos! I ens veiem aviat!

    ResponElimina
  5. Han quedat bonissims i molt fàcils de fer!!!! mil gràcies. Lara i Dani

    ResponElimina
  6. Perfectaaa!!! Ara vull veure una foto ajajaj Gràcies a vosaltres per seguir el meu blog! Un petó molt gran londinencs!! Ens veiem molt aviat! :D

    ResponElimina
  7. molt bé la teva historia dels panellets doncs com a vieja que sóc no la sabia a per cert els panellets que vas fer eren bonissssiiiiims!!

    Anna

    ResponElimina
  8. Lauri, els de Trinidad els hi van encantar i els va sorprendre molt que la massa estigues feta de patata!!! Malgrat no vaig trobar pinyons i els vaig tenir que fer de cacauets, van sortir molt bons!

    ResponElimina
  9. Clariinsss!!! com m'alegra que els de Trinidad provessin la nostra gastronomia catalana! bona combinació la de pinyons per cacauets! s'ha de dir que la massa original es de sucre, ametlla mòlta i clara d'ou. Però la de patata es una de les que es fa servir més!
    Saps de que m'he enterat avui? Que a Leeds en Jamie Oliver té un restaurant ¬¬ i jo sense enterar-me desprès d'haver anat 2 vegades... aisshh no direm res al respecte!
    Ens veiem aviat amb una altra recepta!! Et necessito que estiguis aquí per Nadal-Reis que m'has d'ajudar amb els dinars de la Iaia i l'aniversari del pare!
    Un petonet dolç de xocolataa!!!

    ResponElimina