dimarts, 27 de desembre de 2011

Calamars farcits de l'àvia!

Hola a tothom! Com van aquestes festes? Espero que molt bé i que estigueu menjant de valent! Jo no sóc gaire nadalenca, el Nadal em fa recordar a la gent que ha marxat i que mai més podré veure... Ho veig molt en els dinars familiars, amb aquella cadira que s'ha quedat buida perquè ja ha marxat en un altre món, o perquè està vivint en un altre país. 
Aquest any ho he notat més perquè faltaven dos llocs en una taula... Una cadira estava buida perquè el meu avi va marxar ja fa dos nadals i l'altre cadira era la de la meva germana que per culpa de la distància no ha pogut agafar un vol per poder tornar a casa per el nadal.
Però bé un no pot tenir-ho tot en aquesta vida! Així que puc estar satisfeta que la distància no fa esborrar un somriure per el dia de Nadal o Sant Esteve. 
Així que ara anem a per la recepta millor que sinó encara em posaré més melancòlica...

L'altre dia estava pensant quina recepta podia posar per aquests dies de festes, però en venien al cap torrons i més torrons... Vaig intentar fer l'altre dia un torró de Xixona però el resultat millor que no en parlem, així que vaig pensar que havia de deixar els torrons i endinsar-me més amb un plat típic de Nadal i que tota la vida s'ha fet a casa meva. Així que pensant i pensant, em va venir al cap l'escudella de Nadal amb els galets farcits de pilota, els llagostins de xocolata de la meva àvia, però volia alguna cosa més tradicional, així que la Marta una noia de la Coral que us he parlat per aquí alguna vegada em va dir: Laura, podries posar al teu blog calamars farcits! Així que vaig pensar bona idea, a part és un menjar típic d'aquestes festes, la meva àvia el fa per Sant Esteve i vaig pensar que era un bon plat per poder ensenyar-vos. 
Aprofitant que havia anat a ajudar-la a fer el menjar de Nadal, li vaig preguntar com feia els calamars farcits i em va donar un llibre que diu que per ell es imprescindible per la seva cuina. 
Tenia a la meva mà un llibre de l'any 1957 que tenia aquella olor característica dels llibres antics i que estava tot tacat de vell... Aquest llibre que s'anomena La cocina perfecta va ser publicat per primera vegada l'any 1955 i la seva autora es Maria Luisa Rocamora. Fullejant el llibre vaig poder veure com ha canviat el vocabulari en algun tecnicisme de la cuina. Com per exemple el Ketchup que l'any 1955 l'escrivien "Catzup" em va sobtar i alhora em va fer gràcia. Us imagineu els envasos de Ketchup posant: Catzup. Fa mal als ulls i tot d'imaginar-ho però els temps han canviat per sort.

Bé millor que us posi ja la recepta per poder fer aquests calamars farcits que sinó amb tota l'explicació que us he escrit avui les festes de nadal ja hauran passat...

Calamars farcits de l'àvia:

Ingredients per 8 persones:

- 16 calamars.
- 800 grams de carn picada (Compteu uns 50 grams de carn picada per cada calamar).
- 1 ou.
- 1 ceba.
- 4 pastanagues.
- 4 tomàquets.
- Picada d'all i julivert.
- Farina.

Elaboració:

Primer de tot agafarem els calamars i els netejarem, deixarem les bosses senceres, netes i traurem amb molt de cura la pell. Amb els tentacles els netejarem i els tallarem petits per poder desprès ajuntar-los a la pasta que farem del farciment.
Agafarem un bol i fabricarem una pasta amb la carn picada, els tentacles que havíem tallat, la picada d'all i julivert que haurem fet prèviament i l'ou. Tot això ho barrejarem perquè quedi tota la pasta ben lligada i la posarem a dintre de cada calamar, intentant que no quedi molt farcit perquè no es rebenti quant el posem a coure.
Quant tinguem ja tots els calamars farcits els tancarem amb un escuradent atravessat i els passarem per la farina ben arrebossadets per ja poder-los passar per la paella amb un bon raig d'oli. Quan ja tinguem els calamars ben rossets, els traurem de la paella i guardarem l'oli sobrant perquè a la mateixa paella hi tirarem la ceba ben talladeta i quant ja estigui rossa tirarem els tomàquets tallats en daus. A la mateixa paella posarem les pastanagues talladetes a trossets, una mica d'aigua calenta i els calamars. Taparem la paella perquè faci una mica de xup xup i el courem un ratet a foc suau. Finalment quan veiem que tot hagi quedat ben lligat ja tindrem fets els calamars i ja els podrem posar al plat i servir-los amb una mica de salsa.

Espero que us agradi aquesta recepta i que la feu durant aquestes festes de Nadal.


Avui us vull deixar amb aquesta cançó que era del disc que s'editava cada any titulat Altres cançons de Nadal 3, era un disc on hi participava un gran nombre de grups catalans i cantaven composaven cançons nadalenques. Era una manera per no haver de sentir la típica nadala de tota la vida, sinó que era un recull de cançons joves i alhora amb molt de ritme que anava molt bé per aquests dies de família. Aquesta cançó titulada Aquelles nits de Nadal, va ser la cançó col·lectiva que van fer per aquest disc i els cantants són: Cris Juanico, Jofre Bardagí, Beth, Marc Ros, Miqui Puig, Nil Torres, Gerard Quintana, Josep Thió, Xavi Ciurans, Joan Masdéu, Gossos i Pep Suasi

                             

Que gaudiu molt d'aquesta cançó i que us animeu a fer els calamars farcits! 
Que tingueu una bona entrada d'any! 

Laura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada